הפקדות סוציאליות הן מרכיב חשוב בתנאי העסקתם של שכירים, ובהכנתם לחיים שלאחר גיל הפרישה. במקביל, גם עצמאיים מחויבים להפרשת כסף לביטוח פנסיוני כדי להבטיח עתיד רגוע, מאוזן ושליו ללא כל דאגות. בנוסף, חלה עליהם חובת הפקדה לקופת גמל ו\או קרן השתלמות, ואף לביטוח אובדן כושר עבודה. באופן טבעי עולות שאלות כגון: כמה ניתן להפקיד לקרן הפנסיה? האם ניתן להפקיד מעבר לדרישות החוק? האם ניתן להפקיד פעם בשנה או רק מידי חודש?
הפקדות סוציאליות כזכות המעוגנת בחוק
בשנת 2017, נכנס לתוקפו חוק פנסיה חובה לעצמאיים, שחוקק במטרה להשוות בין העצמאיים לשכירים במשק ולאפשר לעצמאיים לחסוך קצבה שממנה יוכלו ליהנות לאחר הפרישה לגמלאות. בנוסף לכך, מטרת החוק היא לתמוך בעצמאיים שהפסיקו לעבוד או סגרו את העסק ולהוות מעין 'דמי אבטלה' בתקופת המעבר. כדי לממש את החוק, נקבעו סכומי חובה להפקדה לפנסיה עבור עצמאיים, לצד התאמות בחוק הביטוח הלאומי והתאמות מס שיאפשרו לכל עצמאי לחסוך ולכלכל עצמו בכבוד, גם לאחר סגירת העסק והפרישה לגמלאות. עד לאותה שנה, עצמאיים יכלו להפקיד לקרן השתלמות לעצמאיים סכום של עד 7% מההכנסה השנתית. כיום, רשאים להפקיד עד 4.5% מההכנסה. כלומר, כיום עצמאי יוכל להפקיד לקרן השתלמות סכום של 12,150 שקלים בשנה כדי ליהנות מהטבות מס. אם ההפקדה עוברת את התקרה השנתית, המשמעות היא שלא תתקבל הטבת מס בגין ההפקדה העודפת, ומומלץ לבחון אפיקי השקעה אחרים ומתגמלים יותר. בנוסף, הסכומים העודפים עוברים באופן אוטומטי לקרן פנסיה כללית, המנוהלת על ידי החברה המנהלת את הקרן.
עושים סדר בפנסיה
מטרתן של הפקדות סוציאליות היא לאפשר כל אדם לפרוש מעולם התעסוקה בכבוד. עבור עצמאיים, מדובר בנושא חשוב מאין כמוהו, על אף שחלקם לא מצליחים לטפל בו כראוי. בנקודה זו, נכנסים לתמונה אנשי מקצוע המחזיקים בידע המאפשר להם לנתח את העסק ולתכנן יחד עם בעל עסק עצמאי את הסכומים המדויקים שאותם יפקיד למגוון אפיקי החיסכון והביטוח העומדים בפניו. בדרך זו, יבטיח לעצמו ראש שקט בעתיד לפרישה מכובדת וכמובן מהנה.